HH-lokalhistorie
    
§ Artikler
§ Kort
§ Vejviser

© Ulla Bech    

  Artikeloversigt  -  Nyeste artikel  
 

Med chaufføren til doktoren

Om artiklen:
Siden er opsat af Ulla Bech i 2010.

Nedenstående afsnit er del-2 ud af  3 af historien 'Rutebilen i gadekæret'. De øvrige 2 dele kan nås via links i bunden af siden. Dette afsnit er skrevet af Mogens Christensen, barnefødt i Herringløse. 

 

Oplevelser på ruten
 

I efterkrigsårene kom der mange rutebilafgange i Herringløse og omliggende landsbyer, såvel til Roskilde som til Ballerup, og der var mange rejsende. Jeg husker især fra min skoletid, hvor spændende det var, når jeg fik lov til at kaste aviser ud af den åbne dør, når vi passerede de forskellig ejendommes indkørsler undervejs, for der var ikke tid til at standse blot for en avisleverance. ”Avisbilen” ankom til Herringløse omkring 17.30, hvor der altid var mange til stede for at afhente Roskilde Dagblad eller Roskilde Tidende.
 

Som tidligere nævnt hed A.P. Hansens første chauffør Højbjerg, jeg husker ikke fornavnet, og han boede i Jyllinge, hvor ruten havde endestation. Efter besættelsen oprettedes ruten Jyllinge-Ballerup med udgangspunkt ved Højbjergs bopæl.

Højbjerg var, navnet til trods, en lille rund vestjyde, som uanset mange års ophold på Sjælland talte uforfalsket vestjysk. I tiden umiddelbart efter besættelsen havde man god tid til alting, - Højbjerg havde på den sene formiddagstur tid til at drikke en pilsner i købmands-forretningens bagbutik, og jeg var imponeret over, at Højbjerg kunne konsumere 2-3 ansjoser direkte fra tønden til sin øl.

En dag havde han fået tandpine og standsede derfor bussen ved doktor Lassens indkørsel. Passagererne måtte vente, mens Lassen trak en tand ud på Højbjerg, hvorefter turen fortsattes. Men næste morgen havde Højbjerg stadig tandpine, hvorfor han på næste tur igen standsede hos doktor Lassen og beklagede sig over, at tandpinen ikke var overstået. ”Så snupper vi sgu den ved siden af”, sagde Lassen, og det hjalp.
 

 
Rutebil-billet


 Billet Jyllinge-Roskilde.
 

I den tid var der som omtalt vide grænser for hvad, man kunne få transporteret med rutebilen, når mål og vægt var indenfor rimelige grænser. En af de mere ejendommelige pakker, som afleveredes i købmandsbutikken var en delvis ødelagt papdåse, som var sendt fra USA pr. skib, jernbane og til sidst rutebil til en mand i Herringløse. Den viste sig at indeholde de jordiske rester af en slægtning, som var død og kremeret i USA. Selv dengang var det en uværdig måde at sende en urne på, og en ubehagelig oplevelse for de implicerede.

En anden yderst speciel og mere opløftende transport fandt sted ca. 1947-48. En dag var min bror Claus ude ved rutebilen, hvor Højbjerg viste ham en kasse i bagagerummet. Den indeholdt en levende ged, og Claus spurgte nysgerrigt om formålet med denne transport. Højbjerg svarede: ”Den skal til Roskilde og bukkes, - det koster 20 kroner, men det koster 30 kroner at få den rettet ud igen!” Claus var 7-8 år gammel og ikke i stand til at fatte det jyske glimt i øjnene på Højbjerg, så han tog oplysningen til efterretning og pilede ind til Far i forretningen og sagde: ”Far, Højbjerg kører med en ged, den skal til Roskilde og bøjes, det koster 20 kroner, men det er dyrere at få den rettet ud igen”. Jeg husker ikke hvordan, Far fik forklaret sagens rette sammen-hæng, men sammen med Højbjerg fik han lattermusklerne rørt.

 

Klik her og læs videre   w

Læs mere af historien her:

- Del-1:  Rutebil-ruten Roskilde-Jyllinge (forrige)
- Del-2:  Med chaufføren til doktoren (denne side)
- Del-3:  A.P. Hansen  (næste)


 

 

 

 
Tip:
Vil du vide mere om Doktor Lassen, kan du bl. a. læse artiklen 'Doktor Lassen - min far', fortalt af datteren Gertrud Lassen. 

 - Læs den her (link) 

      Forside  -  Kontakt  -  Nyt  -  Søg i index  -  Links  -  Om siden  -  Til top