HH-lokalhistorie
    
§ Artikler
§ Kort
§ Vejviser

© Ulla Bech    

  Artikeloversigt  -  Nyeste artikel  
 

Rutebilen i gadekæret

Om artiklen:
Siden er opsat af Ulla Bech i 2010.

Nedenstående afsnit er del-1 ud af  3. De øvrige 2 dele kan nås via links i bunden af siden. Dette afsnit er skrevet af  Mogens Christensen, barnefødt i Herringløse.

 

Rutebil-ruten Roskilde-Jyllinge
 

I  1938, hvor den hændelse, jeg nu vil fortælle om, fandt sted, havde rutebilfirmaet A.P.Hansen i Roskilde bl.a. en rute Nr. 4 mellem Roskilde og Jyllinge. Fra Roskilde var der stop i Marbjerg, Hedehusene, Fløng, Soderup, Aagerup, Gundsølille, Østrup Bæk, Hvedstrup, Herringløse, Østrup og Gundsømagle, inden turen endte i Jyllinge.  A.P., som man for nemheds skyld kaldte rutebilejeren, kørte selv ruten med en medhjælpende chauffør Højbjerg, som boede i Jyllinge, og som var aktiv i firmaet i mange år, jeg tror indtil 1950’erne.

Den pågældende dag standsede rutebilen som sædvanligt i Herringløse ud for stuehuset ved købmandsforretningen midt i byen, og A.P. gik som altid ind for at aflevere pakker. Det var f.eks. medicin fra Dom-apoteket, hestesko til smeden, planter fra planteskole o.m.a., idet så godt som alt kunne sendes med rutebilen. Der var ingen passagerer med bussen denne dag, og uheldigvis glemte A.P. at trække håndbremsen, da han gik fra bilen. Efter nogen tid rullede bilen derfor ganske stille baglæns ud over grøftekanten ved gadekæret og hang faretruende nær vandet.  
 

På et tidspunkt kom A.P. igen ud fra forretningen og opdagede fadæsen. Han løb tilbage til forretningen og bad købmanden (min far) om hjælp. Jeg er ikke klar over, om bussen blev trukket op med heste, eller det var en tilfældig lastbil, som kom forbi og ydede den nødvendige hjælp, men op kom bussen, og da datidens biler var lavet mere solide end nutidens, så kunne A.P. køre videre uden problemer.

Men inden det kom så vidt havde købmanden, som var en flittig amatørfotograf, fået taget nogle billeder - ganske vist under voldsom protest fra A.P. – og et af dem kan ses her til højre. I øvrigt var der ikke mange tilskuere til begivenheden, som hurtigt gik i glemme-bogen.

Men, - der blev et morsomt postludium. Mange år senere var A.P.’s lille vognmandsforretning blevet til en stor forretning, Roskilde Turisttrafik, med flere busruter og mange turistbusser i udlandsfart, og jeg tror, det har været i 1960’erne, at firmaet fejrede et jubilæum. Som en hilsen til firmaet i denne anledning fandt Far på at lade et af billederne forstørre og sendte det til Algade i Roskilde, hvor jubilæet fejredes.
 

                   
Rutebilen Roskilde-Jyllinge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rutebilen på vej i Herringløse gadekær.
 

Det tør siges, at billedet vakte en vis opsigt. A.P. levede ikke længere, og man kunne derfor ikke spørge ham, så derfor blev Far ringet op af en af de tre sønner, som nu var ansvarlige for firmaet. Han fortalte, at A.P. aldrig havde omtalt denne episode med et eneste ord  - det var jo heller ikke just noget at prale af - så nu ville man gerne høre fra førstehåndsvidnet, hvorledes dette var gået til. Da jeg kun var to år, da dette fandt sted, er denne beretning udelukkende baseret på Fars overlevering.
 

I min barndom under besættelsen var A.P.’s busser stort set den eneste forbindelse med omverdenen. Busserne var forsynet med gas-generator, som jævnligt skulle påfyldes brændsel, og jeg husker en rejse, hvor jeg sammen med min mormor skulle på ferie i København. Dengang kørte der en bus-rute til Måløv, hvor der var togforbindelse til København. Der var mange rejsende, adskillige stod op, og da vi skulle op over bakken i Smørumnedre, kunne bilen ikke klare dette. Vi blev alle sendt ud for at skubbe bag på, og ved fælles hjælp kom vi videre, dog så tilpas forsinkede, at toget var kørt, og der var to timer til næste afgang, men det tog man med stoisk ro.

I efterkrigsårene var det stadig et særsyn, når nogen havde egen bil. Derfor var rutebilen en helt afgørende livline for de små samfund på landet. Firmaet A.P. Hansen var aktiv på flere fronter. Man begyndte at køre udlandsture: Schwarzwald, Harzen, Rhinen o.s.v. Man arrangerede 1-dags ture til forskellige steder i Danmark - alle ville jo gerne ud at se sig om efter de 5 år, hvor man ikke kunne komme på turistture. A.P.arrangerede også teaterture til Københavnske teatre, hvor man kunne tegne sig på en liste, naturligvis hos købmanden, som for sin ulejlighed fik to fribilletter. Sammen med Mor har jeg således oplevet operetterne Oklahoma og Annie get your gun på Nørrebros Teater.

 

 Klik her og læs videre   w

Læs mere af historien her:

- Del-1:  Rutebil-ruten Roskilde-Jyllinge (denne side)
- Del-2:  Med chaufføren til doktoren (næste)
- Del-3:  A.P. Hansen  


 

 

 

   
      Forside  -  Kontakt  -  Nyt  -  Søg i index  -  Links  -  Om siden  -  Til top